Meniul de sarbatoare

>> sâmbătă, 31 martie 2012

La inceputul lunii martie doamna Laura Laurentiu a lansat o provocare ce nu m-a lasat indiferenta. Cei pasionati de arta culinara isi doresc un mixer KitchenAid deoarece este intr-adevar superlativul in bucatarie.
Si eu imi doresc unul. De mult timp visez sa am propriul meu mixer KitchenAid. Acum mi-l doresc si mai mult deoarece sunt pe cale de a avea o noua bucatarie, intr-o noua casa.
Concursul lansat de doamna Laura a venit intr-un moment potrivit. De aceea m-am hotarat sa incerc alaturi de alti concurenti minunati sa imi depasesc propriile bariere si sa realizez un meniu de sarbatoare.

Acesta este Meniul de Sarbatoare prin care celebrez Luna Femeilor si cu care particip la Concursul KitchenAid de Martisor. Blogului organizator este www.retetecalamama.rocare apartine doamnei Laura Laurentiu, impreuna cu sponsorul bilancia.ro., care ofera drept premiu un mixer KitchenAid rosu, culoarea mea preferata.
0
Meniul ales de mine reprezinta preferintele mele si ale doamnelor pe care le cunosc dar si ale familiei mele. A sarbatori Luna Femeilor in familie si cu prietenii este tot ceea ce imi doresc iar parerile lor vor fi intotdeauna cele dupa care ma voi ghida atunci cand aleg preparatele pentru o astfel de ocazie.
Inspiratia a venit din mai multe surse: carti de bucate, bloguri minunate dar si retete culese de mine si de sotul meu in calatoriile noastre. 
Masa festiva a fost deschisa de Verrine cu legume, oua de rata si salsa picant
Am continuat apoi cu felul principal. Nu puteam sa aleg un preparat mai potrivit decat acesta pentru asemenea ocazie: somon in crusta de seminte cu sos de piper verde si masline 
Pentru desert am ales doua retete deoarece gusturile au fost impartite. 
Ciocolata este in topul preferintelor majoritatii prietenelor si doamnelor din familia mea. Reteta a fost dedicata si tatalui meu care s-a nascut intr-o zi de 8 martie si care a sarbatorit mereu alaturi de noi cele doua evenimente atat de importante. Tortul de ciocolata cu crema fina de ness si cardamom a fost un real succes.
A doua reteta aleasa pentru desert a fost inedita datorita unui ingredient atat de iubit de unii dar si foarte contestat de altii: absintul. Inghetata cu absint merita preparata deoarece foarte putine dulciuri au o aroma mai intensa si mai interesanta decat acesta.
Cum toata lumea stie ca la noi in casa nu se poate sa nu servim deserturi minunate si cockatiluri inedite nici de data aceasta nu a fost diferit. Am incheiat seara cu multa voie buna si cu promisiunea ca data urmatoare sa realizez un nou meniu, mai gustos si mai aratos decat acesta.
Am servit un cocktail care mie mi-a facut o placere deosebita si care il recomand mai ales celor ce iubesc aromele exotice - Jamaica Blue
Al doilea cocktail ales pentru aceasta masa festiva a fost unul care ne duce cu gandul la vacanta care va veni.Cocktailul Emerald va placea in mod deosebit doamnelor cu gusturi rafinate dar si domnilor care prefera aromele exotice de maracuja, banane verzi, curacao si rom alb.
Vreau sa-i multumesc doamnei Laura Laurentiu si domnilor de la Bilancia pentru acest concurs minunat. Eu am castigat in primul rand experienta. Toate retetele au fost adevarate provocari deoarece au fost realizate in premiera. 
Tuturor participantilor le doresc succes! Merita felicitari pentru retetele minunate pe care le-au inscris in concurs. Multe dintre ele vor constitui sursa de inspiratie pentru mine si alti pasionati de arta culinara.

Read more...

Cocktail Emerald

Am preparat acest cocktail pentru sotul meu. V-am povestit ca nu am reusit sa ajungem la un consens in ceea ce priveste desertul si cocktailul ce urma sa le prepar pentru meniul special pentru a celebra Luna Femeii. Asa ca fiecare a avut parte de ceea ce si-a dorit: eu un cocktail cu lichior curacao si capsune iar el o combinatie de lichior Pisang vert (banane verzi), lichior curacaco si sirop de maracuja.

Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul "KitchenAid de Martisor" de pe blogul culinar www.retetecalamama.ro organizat impreuna cu www.bilancia.ro 
0
Ingredientele pe care le-am folosit sunt urmatoarele:
- 20 ml sirop de maracuja
- gheata 
- 50 ml lichior Pisang Ambon vert
- 50 ml lichior curcacao


Am zdrobit gheata cu ajutorul unui mojar. Din pacate blenderul meu nu are lama atat de solida incat sa poata sparge gheata. Dar poti face multe cu un mojar ;)
Se adauga siropul de maracuja. Este destul de gros insa nu foarte dulce. Gustul este mai degraba dulce-acrisor, asa ca nu aveti de ce sa va ingrijorati ca am pus sirop fara sa-l diluez.
Urmatorul ingredient adaugat este lichiorul de banane verzi. M-am folosit de o lingurita speciala pentru cocktail ce are coada lunga.
In final se adauga curacao. Apoi am decorat cu o capsuna pentru a adauga o pata de culoare :)

Emerald este un cocktail care va va incanta! Aromele exotice va vor duce cu gandul la o vacanta pe o insula, pe plaja.

Read more...

Cocktail Jamaica Blue

Ma declar un fan al cocktailurilor. Alcoolice sau non alcoolice, cu fructe sau fara fructe, toate au ceva special.

Am pregatit acest cocktail pentru a celebra Luna Femeilor si am dorit sa aiba un gust cu adevarat deosebit. De aceea am ales o combinatie mai neobisnuita.
Aceasta reteta de cocktail face parte din meniul cu care particip la concursul "KitchenAid de Martisor" de pe blogul culinar www.retetecalamama.ro organizat impreuna cu www.bilancia.ro 
0
Ingredientele pentru cocktail :
- 3-4 capsuni 
- gheata 
- 30 ml lapte de cocos
- 50 ml lichior curacaco
- 25 ml rom alb
- 30 ml apa minerala


Am taiat capsunele in cubulete si le-am aranjat in paharul de cocktail.

Apoi am zdrobit gheata si am adaugat-o peste capsune.
Se pune si laptele de cocos. Acesta acopera capsunele si preia aroma acestora.
Am turnat apoi lichior curacao cu ajutorul unei lingurite speciale pentru cocktail ce are coada lunga. Efectul obtinut este deosebit, culorile nefiind uniforme.
 
Romul alb se adauga inaintea apei minerale. Am preferat romul alb deoarece nu este atat de aromat ca si cel brun, lasand astfel celelalte gusturi sa se combine si sa se simta in egala masura. Apa minerala folosita a fost Borsec, preferata mea :)
Jamaica Blue a fost o pata de culoare pe masa noastra. Combinatia de bleu si alb si accentele de rosu intens al capsunelor a fost pe placul meu iar gustul a fost intr-adevar deosebit!

Read more...

Inghetata cu absint

Mereu sunt in cautarea unor deserturi inedite. Imi plac mult dulciurile.
Nu as putea insa niciodata sa fac compromisuri in ceea ce priveste ingredientele folosite. De aceea pentru mine nu exista inghetata facuta din pudre de tot felul si lapte.
Va povesteam mai demult ca sotului meu ii place mult gustul absintului. Nu neg faptul ca si mie imi place in coktailuri. Asa mi-a venit ideea sa fac inghetata cu absint. Daca e gustoasa cu whiskey sau cu rom de ce nu ar fi si cu absint?


Cand am inceput sa pregatesc meniul pentru concursul de pe www.retetecalamama.ro nu ne-am putut hotari ce reteta de desert sa pregatesc. Au ramas in cursa tortul de ciocolata cu cardamom si inghetata cu absint. In final fiecare a avut parte de desertul si cocktailul lui (unii au si trisat si au servit si tort de ciocolata!). A se intelege ca suntem doi berbeci cu personalitati si gusturi inedite :)
Aceasta este a doua reteta de desert ce face parte din meniul cu care particip la concursul "KitchenAid de Martisor" de pe blogul culinar www.retetecalamama.ro organizat impreuna cu www.bilancia.ro 


0


Ingredientele de care aveti nevoie:
- 250 ml de lapte
- putina sare
- 130 g zahar
- 500 ml smantana dulce
- 5 galbenusuri
- 3-4 linguri de absint
- ciocolata neagra
Eu am facut decat jumatate de portie de data aceasta. Am folosit toate ingredientele injumatatite, cu exceptia absintului.


Intr-un bol de inox am frecat galbenusurile cu zaharul si sarea pana cand compozitia a devenit de un galben deschis. 
Apoi am incalzit putin laptele (1-2 minute) si l-am pus peste galbenusurile cu zahar treptat, amestecand in continuu. 
Atentie mare - nu incalziti mai mult laptele deoarece atunci cand il veti pune peste galbenusuri acestea pur si simplu se vor opari. 
Apoi am pus apa intr-o cratita si am lasat-o sa fiarba. Cand apa a inceput sa clocoteasca am pus bolul de inox peste cratita (bain marie) si am amestecat in continuu timp pana cand compozitia a inceput sa se ingroase iar zaharul s-a topit. Cam 7-8 minute.
Pentru a raci rapid compozitia din bolul de inox a pregatit un vas mai mare cu apa rece si gheata. Am pus bolul de inox in acel vas si am amestecat energic pana cand compozitia s-a racit. Apoi am adaugat smantana dulce si am amestecat pana cand am omogenizat compozitia.

In final am adaugat absintul.
Compozitia am pus-o apoi in masina de inghetata. Am folosit instructiunile date in cartea masinii. 
In cazul in care vreti sa preparati aceasta reteta de inghetata si nu aveti masina de inghetata nu va ingrijorati. Se poate  congela compozitia timp de o ora dupa care se scoate si se mixeaza si se pune inapoi in congelator. Repetati operatia de cate ori doriti (de 2-3 ori e suficient cred eu) pentru a obtine o inghetata cremoasa, fara ace de gheata. Ultima data cand o scoateti sa o mixati nu uitati sa adaugati ciocolata rasa ;)
In cazul meu, dupa ce masina si-a facut treaba, am adaugat ciocolata in compozitia inghetatei si am amestecat usor. Apoi am pus inghetata intr-o caserola tapetata cu folie alimentara si am bagat-o in congelator pana a doua zi. Se poate lasa si mai putin la congelator-cam 4-5 ore. 

Am servit inghetata intr-un pahar pe fundul caruia am pus ciocolata neagra si anason stelat. 

Sotul a fost foarte incantat de combinatie. Gustul amar al ciocolatei, consistenta cremoasa a inghetatei si parfumul absintului s-au combinat perfect intr-un desert fin.
Asadar, va recomand sa-l serviti doamnelor si domnisoarelor care iubesc aroma de anason stelat, ciocolata neagra si sunt dornice sa incerce combinatii inedite.


In final vreau sa va dezvalui un secret: este minunata daca este servita putin mai cremoasa si nu cum este scoasa din congelator!
Pofta buna!

Read more...

Verrine cu legume, oua de rata si salsa picant

>> joi, 29 martie 2012

Reteta de verrine cu legume si salsa picant este tare gustoasa si va placea in mod sigur si persoanelor care sunt lacto-ovo-vegetariene.

De multa vreme mi-am propus sa incerc o reteta de acest fel. Aperitivele clasice cu multe chiftelute, sunca si branza nu ma atrag in mod deosebit motiv pentru care de cele mai multe ori aleg decat rosia umpluta cu salata de vinete. Si sunt multi ca mine. Asa ca m-am gandit ca probabil va mai fi cineva interesat de o reteta ceva mai speciala.

Aceasta este a treia reteta din  meniul cu care particip la concursul "KitchenAid de Martisor" de pe blogul culinar www.retetecalamama.ro organizat impreuna cuwww.bilancia.ro
0

Probabil ca va intrebati de ce ingrediente veti avea nevoie (pentru doua verrine). Nu sunt prea multe.
- 1 sfecla rosie mica
- 1 gulie
- 1 morcov 
- 1 rosie
- 2 oua de rata

Salsa
- 1 avocado
- 1/2 lingurita de pasta de ardei iute
- 1 lamaie
- 2 linguri de vin alb sec
- 1 catel de usturoi
- sare
- piper alb

Salata 
- rucola
- valerianella
- seminte de pin
- lamaie

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa coc sfecla rosie in cuptor si sa fierb ouale de rata. Dupa ce s-a racit am curatat sfecla si am taiat-o in felii pe care le-am pus cu putin otet intr-un castron. Ouale le-am pus in apa rece pentru a se curata usor; nu stiu daca ati observat dar ouale proaspete de rata se curata putin mai greu.
Am preparat apoi salsa. Am scos miezul fructului de avocado si l-am pus in recipientul pe care-l folosesc impreuna cu mixerul vertical. Apoi am stors lamaia peste bucatile de avocado si am mixat pana cand am obtinut o pasta omogena. 


Lamaia are un rol dublu: atat pentru a da un gust acrisor dar si pentru a impiedica pasta de avocado sa oxideze si sa capete o culoare urata.
La final am adaugat catelul de usturoi, vinul si  pasta de ardei iute si am mixat pentru a omogeniza. Am pus salsa intr-un castron si am adaugat piperul alb si sarea dupa care l-am acoperit si l-am pus in frigider.

Intre timp am taiat sfecla in cubulete si am aranjat-o in pahar. Ca si o paranteza - nu puneti sfecla in straturile superioare deoarece este posibil ca sucul pe care il lasa sa strice culoarea celorlalte ingrediente.
Apoi am dat pe razatoare gulia si morcovul si le-am aranjat astfel incat culorile sa alterneze Rosia a fost ultima dintre legumele pe care le-am taiat cubulete. 


Ultimul strat a fost cel de ou fiert de rata. Probabil ca va intrebati de ce am ales fix ouale de rata. Explicatia sta in faptul ca acestea au un gust mai deosebit, fiind agreate numai in anumite combinatii si fierte sau prajite foarte bine. Eu nu am vazut in magazine oua de rata dar sunt convinsa ca surse veti gasi. Din fericire la noi in tara inca exista posibilitatea sa mai cumparati produse de la tarani sau pur si simplu sa le luati de la bunicii vostri. Astfel veti putea prepara verrine trendy cu produse proaspete autohtone ;)
Dupa ce am pus oul taiat cubulete am adaugat salsa si am decorat cu o frunzulita de valerianella. 
Langa verrine am preparat si o mica salata care se face in doi timpi si trei miscari. Treceti printr-un jet de apa rucola si valerianella si prajiti intr-o tigaie antiaderenta cateva seminte de pin. Apoi puneti toate acestea in jumatati de coaja de avocado si stoarceti lamaie deasupra. Veti obtine o salata minunata!


Acum ca primavara si-a intrat in drepturi este un moment foarte bun sa incepem sa consumam mai multe legume si fructe. Asadar, aveti inca o idee pe care sa o puneti in practica :)
Pofta buna!


Read more...

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP