Briose cu rubarba

>> duminică, 4 iulie 2010

Aseara am participat la nunta unor prieteni la un hotel superb din orasul in care locuiesc. Am ramas impresionata de tot ceea ce am vazut si am gustat.
Prajiturile au fost delicioase insa am avut o nemultumire in ceea ce priveste asortarea lor. Cremele erau toate dulci. Mereu mi-am pus problema de ce cofetariile nu acorda asistenta pentru asortarea prajiturilor. O prajitura cu o crema acrisoara va scoate in evidenta si gustul celorlalte ce se vor gusta dupa aceea.
Azi m-am gandit ca este timpul sa scot din congelator rubarba care mi-a fost de prisosinta in mai, cand am facut un delicios pandispan cu rubarba.
Am decis sa fac briose. A fost o alegere buna si foarte eleganta. Intotdeauna mi s-a parut ceva deosebit cand vedeam in filmele americane briose in hartuite frumos colorate si doamne dragute care le faceau pentru familiile lor in zile de duminica. Este imaginea pe care mi-am facut-o de mica, atunci cand abia incepuseram sa realizam ca mai exista si altceva decat cremsnit, amandine si savarine.
Reteta pe care am folosit-o este cea pe care o folosesc de obicei pentru briose.

Ingrediente pentru briose (pentru 24 de bucati)

- 250 g rubarba congelata (se poate folosi si proaspata).
- 400 g faina pentru patiserie
- 300 ml lapte
- 5 oua
- 100 g unt
- 150 g zahar
- 1 pliculet de praf de copt
- 2 pliculete de Bourbon Vanilla

Ingrediente pentru glazura

- 125 ml zeama de rubarba (rezultata in urma deghetarii si a stoarcerii rubarbei ramase)
- 4 linguri de zahar
- 1 lingura amidon alimentar

Se pune rubarba la decongelat intr-un castron. Deasupra ei se presara 2 linguri de zahar.


Intr-un recipient mai mare vom amesteca cele 5 oua, zaharul, untul topit, laptele, zaharul vanilat si praful de copt. Se adauga apoi faina in ploaie, amestecand cu telul sau cu mixerul pentru a nu se forma cocoloase.
Intr-o tava speciala pentru briose se pun hartiute. Apoi cu ajutorul unei linguri se toarna compozitia.


In centrul briosei se vor aseza doua sau trei bucatele de rubarba.


Dupa ce am terminat de facut briosele am constatat ca mi-au ramas cca 100 g de rubarba. Le-am tocat cu ajutorul unui blender si apoi le-am stors. Intr-o craticioara micuta am pus cele 4 linguri de zahar si zeama de rubarba. Am incalzit pana am obtinut un sirop. In acest sirop am pus 1 lingura de amidon alimentar si am pus craticioara din nou la foc si am incalzit pana am obtinut un topping destul de gros. Se lasa sa se racoreasca 1-2 minute si apoi  se pune pe briose cu ajutorul unei lingurite.


Asa cum va spuneam mai devreme, eu intotdeauna am asociat briosele cu stilul de viata american. Cum azi este 4 iulie, Ziua Independentei si ziua nationala a Statelor Unite ale Americii, profit de ocazie ca sa le urez tuturor americanilor si mai ales rudelor noastre dragi din New York, americani de mai bine de 30 de ani, numai bine si petrecere frumoasa in familie!

4 comentarii:

Fimère 5 iulie 2010, 17:39  

ils ont l'air succulents ces muffins à la rhubarbe et bien présentés
j'aime beaucoup
bonne journée

Boabe de Cafea 5 iulie 2010, 18:24  

Merci beaucoup! J’espère que tu viendras pour visiter mon blog une autre fois. Bonne journée a toi, aussi!

maria elena 5 iulie 2010, 22:15  

Tare mai sunt imbietoare briosele tale, Boabe de Cafea! Imi place mult rabarbura, eu fac prajitura cu rabarbura si compot, dar proaspat, nu am conservat niciodata pt iarna.

Boabe de Cafea 5 iulie 2010, 22:36  

D-na Maria, va multumesc! Intentia mea nu a fost sa conserv rubarba. Am cumparat in mai pentru o prajitura si mi-a ramas. Am congelat-o si mai am si acum o punguta.
Poate o sa puneti reteta de compot cand o sa faceti.

Trimiteți un comentariu

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP